ADR – Rakodás, személyi felelősség, járművek

A veszélyes áruk szállítása esetén alapvető jelentősége van a rakomány megfelelő elhelyezésének, rögzítésének a gépjárművön, tekintettel arra, hogy a járműről esetleg lehulló árudarabok, amelyek veszélyes anyagot tartalmaznak sérülésük révén súlyos károkat okozhatnak. A rakomány elhelyezésére és rögzítésére vonatkozó szabályok be nem tartása szintén 100.000 Ft-tól 500.000 Ft-ig terjedő bírságot jelenthet.

Az a személy, aki a ráháruló feladatokat a szállítás során (szállításnak része a szállítás során történő ideiglenes tárolás, az áru becsomagolása, továbbá be-és kirakodása, beleértve a töltést és ürítést is) nem a jogszabálynak megfelelően végzi, szabálysértést követ el. A veszélyes áru szállításban résztvevők biztonsággal kapcsolatos kötelezettségeit, tehát a különböző személyi felelősségeket az ADR jogszabály pontosan meghatározza.

Veszélyes áru szállítására kialakított, jóváhagyásra kötelezett (EX/II, EX/III, FL, OX, AT, MEMU) járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának engedélyezése a Nemzeti Közlekedési Hatóság területileg illetékes kirendeltségének hatásköre. Nem engedélyezett szállítási móddal, illetve nem megfelelő vagy nem megfelelő műszaki állapotú szállítóeszközzel történő szállítás 150.000 Ft-tól 500.000 Ft-ig terjedő bírságot jelenthet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s